SCHMBAREA – O necesitate sau un vis ?

În luna ianuarie 2021 am luat decizia să candidez pentru funcția de Președinte al Federației Române de Baschet (2021 – 2025), astfel că amânarea pentru luna aprilie și ulterior anularea de către conducerea federației a adunărilor generale de alegeri, a condus la decizia de suspendare a activității academiei pentru programul de pregătire din această vară, deoarece nu ar fi fost corect față de sportivii care și-ar fi dorit să lucreze cu subsemnatul, să aibă parte de pregătire cu un alt antrenor.

Data de 3 august 2021 va aduce laolaltă cluburile și asociațiile județene pentru alegerea unui nou președinte al Federației Române de Baschet, candidați fiind doamna Tocală Carmen, Adrian Voinescu, Virgil Stănescu și nu în cele din urmă, eu, Ștefan Cristian SANDULACHE, al cărui CV și Program de dezvoltare baschetbalistică 2021 – 2025 vi le pun la dispoziție în acest scurt articol. Se poate observa din programul de dezvoltare că ÎMI DORESC O SCHIMBARE în bine a baschetului românesc, una în care munca și comunicarea sunt pe primul loc în ceea ce mă privește, dar și cu dorința de a avea o linie competițională corectă care să ofere copiilor și sportivilor noștri UN VIITOR LA EI ACASĂ !

Mai jos, voi încerca să cuprind în câteva rânduri experiența de viață pornită de la a fi copil, a ajunge sportiv, apoi antrenor (juniori, senori, lot național) și nu în ultimul rând, manager:

M-am născut într-o familie de profesori de educație fizică și sport, dar și antrenori, astfel că am pornit de mic copil de la ce înseamnă a fi sportiv, am continuat ca antrenor la juniori și seniori, cât și antrenor de lot național atât masculin, dar și feminin, iar timp de 10 ani am fost manager în domeniul sport și tineret atât pe plan local, cât și pe plan național.

Am fost în slujba baschetului românesc de fiecare dată când acesta mi-a solicitat sprijinul, indiferent că am fost contactat de cluburi, sportivi, antrenori, părinți și nu numai. Ca sportiv am participat la Campionatele Naționale, câștigând medalii la nivel de juniori, însă din păcate la vârsta de 17 ani am fost forțat să renunț la baschetul de performanță datorită unor probleme de sănătate, renunțând de asemenea și la posibilitatea de experimenta ca jucător senior Divizia B sau Divizia A valorică.

Cu toate acestea, dragostea față de baschet, insuflată de către familie în principal, atât de către părinții mei, cât și de fratele meu, m-a determinat să continui pe drumul antrenoratului, astfel ca în anii de antrenorat am reușit să câștig medaliile de aur, argint și bronz în cadrul Campionatelor Naționale de juniori cu echipele de baschet masculin și feminin ale Baschet Club 97, totodată având un număr de aproximativ 18 sportivi în loturi naționale. La feminin, parte din sportivele pe care le-am antrenat au câștigat în anul 2010 ultima medalie de aur a României la Campionatul European Divizia B valorică (locul 17 in Europa).

În anul competițional 2007 – 2008 am fost atrenorul principal al echipei Divizionare A, Sportul Studentesc feminin. Componența echipei a fost una tânără, cu sportive de viitor ce aveau majoritar vârste cuprinse 15 – 17 ani, fiind de asemenea și componente ale loturilor naționale pe vârstele lor.

Deși am părăsit ”banca” în anul 2008, am ales să fiu manager în sport și tineret începând cu anul 2009, continuând să sprijin în mod voluntar prin consilierea antrenorilor tineri în ceea ce privește pregătirea sportivilor juniori, alegerea sportivilor seniori pentru participarea acestora la diferite echipe în ligi naționale de seniori și nu în ultimul rând, participarea activă la antrenamentele diferitelor cluburi cu sportivii juniori ori de câte ori mi s-a solicitat acest lucru indiferent de județul în care aceste cluburi se aflau.

În toți acești ani de manageriat, am reușit să sprijin cluburi atât din baschet, cât și din alte ramuri sportive să înțeleagă ce înseamnă organizarea de activități sportive (antrenamente, competiții, evenimente caritabile) și astfel să se dezvolte de la an la an. De asemenea am consiliat diferite instituții de stat ale consiliilor județene sau primării cu privire la întocmirea regulamentelor necesare finanțării sportului pe plan local, dar și consiliere din punct de vedere organizatoric al evenimentelor în sine. Consider că alături de cei menționați am reușit să aduc plus valoare sportului românesc, și nu în ultimul rând baschetului românesc, atât pe plan local, cât și pe plan național.

Am fost invitat și participat la mai multe întâlniri de lucru, conferințe, cursuri organizate în domeniul sport și tineret, în calitate de lector sau consilier, atât în țară cât și în străinătate, susținând de fiecare dată necesitatea oferirii unui viitor sportivilor juniori prin sprijinul acestora, precum și modalitățile prin care aceștia pot fi susținuți pornind de la aspectele legislative și finalizând cu cele materiale sau financiare.

Printre altele, experiența mea managerială a fost alături de baschetul 3×3, noua disciplină olimpică începând cu Tokyo 2020, disciplină ce a crescut de la an la an cu efortul și munca echipei Sport Arena, fapt pentru care în acest moment avem 2 medalii la Campionatele Europene de seniori – aur la masculin și argint la feminin – și o participare istorică la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 cu echipa feminină 

În toți acești 10 ani am consiliat manageri ai unităților de învățământ preuniversitar, mediul de afaceri cu privire la investiția în infrastructura sportivă, administrație publică locală și centrală și nu în ultimul rând organizații non-guvernamentale referitor la organizarea de activități sau evenimente cu caracter sportiv, activități ce au presupus elemente de marketing sportiv, nu doar de management.

Astfel că sper și îmi doresc ca experiența managerială pe care am acumulat-o în ultimii ani, să o pot pune în slujba BASCHETULUI ROMÂNESC aducând un suflu nou, dornic de muncă și mai ales dornic de comunicare deschisă cu dumneavoastră, toți iubitorii acestui minunat sport, indiferent că sunteți părinți, sportivi, reprezentanți ai cluburilor, oficiali, spectatori, susținători, viitori practicanți ai baschetului.

 

Cu drag și stimă,

Ștefan Cristian SANDULACHE   

Related posts